at the drive-in: Shusta

Shusta začínal v thrashmetalové kapele, ale pořádně koncertovat začal až s BBYB, kde drhne kytaru a občas přihodí texty nebo nástřel beatů. Momentálně se svým spolubydlícím Edgarem (Schwarzprior) a zpívající Lilly působí v bandě Wolf Trap kde ponižuje bicí. Kromě imaginárních kapel, které vznikají u šestého piva a druhého jointu, si ještě dává kytaru a mikrofon ve Skrze Řeku nebo taky v Archibald Tuttle. Obě jsou relativně nové formace, na netu je zatím nehledejte. V ostravském klubu Plan B Hardcore Cafe pořádá koncerty a navíc se podílel na letošním Psy-High festivalu jako hlavní stage manažer. Doma v kuchyni občas kapely vyzpovídá (k vidění na youtube), a tak se ptám i já.

Jak ses dostal k muzice a pořádání koncertů?
Je to takové p(r)opletené. Hlavně za to může střední škola a rozvod rodičů (úsměv), páč mamka se přestěhovala zpátky do Ostravy (ja jsem původně z Rychvaldu), a tak jsem začal každý víkend s mejdany v Ostravě, protože jsem měl kde přespat. A poněvadž jsem byl thrash metalista jak laciné víno, objevil jsem na Stodolní (to tam ještě byly docela v poho podniky) bar/klub Mandragora, kde dělal provozního Bilos z Malignant Tumour, takže o metalové akce nebyla nouze. Taky jsem si tam párkrát zahrál s mojí tehdejší thrashovou kapelou. Tam jsem poznal spoustu lidí, kteří se točili a točí kolem undergroundové scény.

Začal jsem pravidelně chodit na koncerty a viděl všechno, od experimentátorů jako Ashtool (tolik krabiček na jednom pódiu jsem viděl poprvé v životě) přes různé divno crusto/grindcory a screamo (tyhle věci dělala v té době hlavně banda kolem kapel Sheeva Yoga, xDisneyx, tedy Wmz Kollektivo) až po třeba sludge/stoner, což tenkrát ještě nikdo pořádně nevěděl, co to znamená. V Mandragoře jsem taky potkal kluky z BBYB a sprostě se k nim vetřel, páč čím divnější, tím lepší. No a tady se dostáváme ke hraní, s čímž šlo ruku v ruce to, že jsem po republice a v zahraničí poznával víc lidí, co se snaží něco dělat. Řekl jsem si, že když už v Ostravě nikdo nedělá mé oblíbené "žanry", tak si je udělám sám.

Je v Ostravě specifické publikum?
Publikum je zvláštní. Ostrava je velké maloměsto, a tudíž u nás trochu líp funguje komunita lidí chodících na koncerty. Na druhou stranu tu máme kvantum ignorantů, kteří nechodí, remcají nad cenou vstupu nebo nepřijdou na kapelu, kterou neznají, protože "panebože, dát 80 korun za něco, co neznám?!". Ale tohle je všude, nic speciálního. Komunita se začala krystalizovat právě i díky Plánu B, kde můžete na pivku potkat jak lidi, co dělají koncerty všemožných žánrů (Cheechaak Tips, Black Eye Events, Wmz Kollektivo, Gatastrofa, atd.), tak i spoustu super lidí, kteří přímo hudbu neprodukují, ale jsou otevřeni novým roztodivným kapelám, nesere je šáhnout pro nějaké ty zlaťáky a podpořit. Za což bych všem takovým návštěvníkům a kamarádům chtěl poděkovat.

Kdybys měl v životě zorganizovat koncert už jen jedné kapele, která by to byla?
Hmm... uvažoval jsem nad nějakou opravdu hipsterskou odpovědí, ale srát pes... SLEEP!

Co máš v plánu na rok 2015? Pár věcí tu bude. Z koncertů udělat kámoše z Robot Orchestra nebo Cheap Jazz z Ostrovů, ti jsou parádní a poprvé jsem je viděl díky Cheechaak Tips. Taky pár koncertů navštívit, třebas Holy Sons nebo Crowbar. Nepřemýšlím úplně dopředu, ale pravděpodobně se mihnu na Psy-High, taky proběhnou Shustovy narozky v sedmdesátkovém stoner stylu, kde vystoupí američtí Golden Grass a Skandinávci Hypnos, což bude sedmadvacátého března v Planu B.

Věc druhá. Tento rok bychom měli vylézt s nahrávkami a začít koncertovat s kapelami Skrze Řeku a Archibald Tuttle. Světlo světa uzří i split BBYB/DROM a fyzický nosič BBYB - Stavebnice Reality. Zároveň makáme s Edgarem (Schwarzprior) a Lilly na kapele Wolf Trap a rok 2015 bude asi klíčový. Jo a taky Jinak co má přijít, přijde, a nechám se překvapit.

Které kapely tě v roce 2014 a třeba už i letos nejvíc potěšily, ať už koncertem nebo deskou? Moc jsem toho minulý rok nestihl, vzhledem k mému přechodu z dočasné nezaměstnanosti zpět do pracovního procesu. Koncerty: Child Abuse v Plánu B, brčko s Kylesou, snad všechny kapely na Psy-High, totální překvápko v podobě koncíku Lo/ve v Kokpitu, Weird Owls na Cheechaak Festu a "výlet" na Grails.

Člověk by řekl, že rok 2015 je teprve před náma, a já už teď zažil jeden z největších koncertních náserů. At Bona Fide a Schwarzprior. Kabinet Múz, super lidi, maximální zázemí a atmosféra, za kterou by se nemusely stydět ani kultovní kapely. Zvukově mi přišel Kabinet za poslední dobu snad jako nejlepší místo, kde zajít pro parádní zážitek. At Bona Fide... dosud jsem je měl za kámoše, co hrajou v kapele, která mě moc nebaví. Ode dneška je to pro mě kapela s velkým K. A Schwarzprior navázali tam, kde skončil předchozí vesmírný odstřel. A šli dál do hlubin vesmírů našich zvrácených myšlenek, které si schováváme na horší časy. Apec fuňel, fuňeli i lidi a vůbec, jestli budete mít možnost si na obě kapely zajít, udělejte to, nesuďte, přijímejte.

Co se desek týče:
Greenleaf - Trails and Passes
Wo Fat - The Conjuring
Godflesh - A World lit only by fire
Conan - Blood Eagle
Electric Wizard - Time To Die
Earth - Primitive and Deadly
a taky nový Schwarzprior (snad teď budu mít levnější nájem)

O Psy-High se hodně mluvilo a určitě ještě mluvit bude, protože se chystá další ročník. Budeš se opět podílet na organizaci a jak by sis případně představoval ideální festival ve vlastní režii?
Podílet se samozřejmě chci, ještě teda přesně nevím, jak to bude tento rok, ale Psy-High a lidi kolem bych chtěl podpořit, jak jen to bude v mých silách. Navíc k DIY myšlence mám blíž než v minulosti, tak proč toho nevyužít. Ideální fesťák by dle mého vznikl v případě, že by se všichni podílející vydali neegoistickým, lehce altruistickým směrem. Kdo chce něco takového dělat, nesmí od toho čekat nic víc, než dobrý pocit z toho, že ostatním, kteří nemají tu možnost (samozřejmě ji všichni mají, jen jsou líní nebo nemají čas), připravil nevšední a krásný zážitek. Takový dobrý pocit mě pak vetšinou nabije energií natolik, že se hrnu do dalších činností. Co hudby týče, jsem otevřený všemu. Kapely volím podle jejich lidského přístupu. Komu by se kapely nelíbily, ten jezdit nemusí. A komu by se naopak dramaturgie zamlouvala, sdílel bych jejich nadšení. Ideál.

Sklo, nebo brko?
Brko, víc spojuje lidi. Skláři mi přijdou příliš hektičtí: "Pojď, rychle si dáme a jdem..." Takové brčko, u toho se pokecá při balení, a pak můžete nabídnout jiným, a přitom s nimi navázat kontakt bez toho, aniž by to vypadalo, že jim nabízíte ňákou stříkačku (v tomhle případě sklo).

Videa:
Tenhle song mě dokáže vždycky nakopnout. Naléhavost, ale zároveň naděje. K tomu parádní riffy a bicí.


Píše se rok 1972, produkuje Ian Gillan z Purplů. Super text, super skladba. Težkotonážní. A pak přišel konec.


Tohle elektro někdo postoval na FB a pro mě se z toho stal pracovní song, haha. Plus musím vypíchnout klip.


CIVIL CIVIC mi přijdou taneční, zároveň žádná křeč a nástroje ovládají, jak se patří.


Jethro Tull. Srdcovka. Pravidelně sjíždím fošny, když se chci dostat do pohody.


Kdyby mi někdo chtěl udělat radost, tímhle sedmipalcem by se mu to určite povedlo. Šedesátej osmej, jeden bubeník, jeden zpívající kytarista. Prej 4 Hiwatt full stacky. Ten fuzz sound kytary nechápu vzhledem k roku vzniku. Páradní song.


Důvod, proč mám na kytaře P-90 snímač. Synonymum slova punk. Temnota. Sluníčkáři, ať si to radši nepouští.


Sotva jsem začal hrát s BBYB, začal jsem se dostávat k pořádným cyber nářezům. Moshpit jsou jeden z nich. První fošna, doporučuju pro všechny ještěry. Druhá už byla nuda. P.S.: Nezaměňovat s nácíčkama z Německa.


Jelikož předchozí elektro zběsilost je z roku 2005, tady ještě něco aktuálního. Synthy valí Wayne (Ladyscraper), který u mě vegetil ješte s Tonym (Skullvomit) a brutálně mi rozšířili obzory, co se týče breakcoru. Zároveň mi Wayne vykládal o svém novém projektu s bubeníkem ze Shield Your Eyes a tady je výsledek.


A teď k mé špinavé, od bahna a oleje zamazané lásce, sludge ... Podle tohodle songu máme ten náš rekreační sludgový projekt. Proč? Protože tohle zabíjí. A Japonci se španělskými texty?!


Song, co mě poznamenal. Industriál? Trochu. Metal? V rámci možností. Elektro? Skoro. Protože tohle jsou GODFLESH.


A nakonec... Když tihle hráli tohle v Akropoli, měl jsem co dělat, abych zamáčkl slzu. Intenzivní.

http://babayaba.bandcamp.com
https://soundcloud.com/wolftrapwolftrap
http://www.planbcafe.cz
https://www.youtube.com/channel/UCnBinvW3InkLQRoq1p3O8MA

Komentáře
Nenalezeny žádné komentáře
line

na xplaylistu najdete

line

124446 alb

26878 kapel

13345 komentářů

4191 recenzí

13302 uživatelů

Recenze

line

Dream Talk 90 %

Still Corners - Dream Talk

Still Corners na své šesté řadovce se snovou tematikou. Sny jsou zajímavým fenoménem, který nám mnohdy dokáže pořádně zamávat s...

All Quiet on the Eastern Esplanade 80 %

The Libertines - All Quiet on the Eastern Esplanade

Dohromady se dali už v roce 1997 a je trochu zázrak, že to The Libertines pořád táhnou dál. Dohertyho drogové eskapády a konflikty s...

TOMODACHI 50 %

Mirai - TOMODACHI

"Dopis" naznačoval, že Mirai sice hledají jiný zvuk, rozhodně se ale neodpoutali od pohnutek plodit skladby, které budou komerčně...

Heaven :x: Hell 70 %

Sum 41 - Heaven :x: Hell

Ačkoliv Sum 41 nastřádali nepřeberné množství hitů, žádné z jejich alb není bezchybné a napěchované silným materiálem po celou dobu...

Act II: Cowboy Carter 80 %

Beyoncé - Act II: Cowboy Carter

"Lemonade" z roku 2016 ukázala, že s Beyoncé si není radno zahrávat. Na multižánrové album tehdy umístila mimo jiné countryovou píseň...

Evolution 80 %

Sheryl Crow - Evolution

V roce 2019 vydaná "Threads" měla být poslední dlouhohrající kolekcí Sheryl Crow. Sbírku duetů, předělávek a spoluprací s muzikanty...

line
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace