XPLAYMIX - DJ Vítek

Podcastová série XPLAYMIX je tady už dva roky. Výročí jsme oslavili poslední srpnovou sobotu večírkem v pražském Café Nová doba. Kromě kurátora série na něm vystoupila německá djka Niki Matita. Nic okázalého, prostě jen malá, polosoukromá oslava dobré hudby, která – jak tvrdíme v mailech rozesílaných potenciálním autorům podcastům – nemá žádné žánrové hranice.

O stejnou otevřenost se snažíme i my, proto u nás za ty dva roky vyšly hodně rozmanité podcasty, ať už žánrově nebo třeba způsobem vzniku. Měli jsme v sérii djské mixy, písničkové mixtapes i propracované zvukové koláže. Co se žánrů týče, převažují podcasty z oblasti elektronické hudby, tu a tam se ale vypravujeme i do úplně jiných vod.

Příkladem takového výpadu jinam může být nejnovější mix, který pro nás připravil Vítek Karban alias DJ Vítek. Karban je součástí komunity, která v Česku udržuje oheň stylu zvaného northern soul. Pravidelně vystupuje v pražském klubu Buben, kde kromě roztáčení gramofonů vyučuje i tanec, který k northern soulu neodmyslitelně patří.

Kromě Bubnu můžete na Karbana narazit i na divadelní scéně Paláce Akropolis nebo na festivalu Mighty Sounds. Kromě sólových vystoupení hraje i v djském tandemu, který si říká Skins 1905 a ve svém záběrů má i tradiční „kostkované“ styly jako je ska, rocksteady, reggae, ale i sem tam nějaký ten oi! punk.

Do naší série přispěl Karban téměř čistě northernsoulovým podcastem (pokud se dá slovo „čistě“ použít u stylu, který je sám o sobě de facto hybridem mnoha různých stylů). Délka podcastu imituje délku Karbanových běžných djských vystoupení. Z důvodu zachování autenticity jsme se také rozhodli neupravovat místy nevyrovnanou úroveň hlasitosti mixu.

Představ nám blíž svůj podcast! Proč zní zrovna tak, jak zní?

Podcast je zaměřený na northern soul, což je styl a zároveň i subkultura, která se vyvinula mezi šedesátými a sedmdesátými lety v severní Anglii. V zásadě šlo o specificky znějící nahrávky klasických amerických labelů jako jsou Motown, Atlantic nebo Stax. Northernsouloví djs pouštěli nahrávky z originálních vinylových sedmipalců na tzv. allnighterech, které se konaly např. v klubech Wigan Casino (Wigan), Twisted Wheel (Manchester) nebo Blackpool Mecca (Blackpool).

Jak vypadá česká northernsoulová komunita? Jde skutečně o komunitu v pravém slova smylu, nebo je to prostě pár desítek lidí, kteří se jednou za pár měsíců sejdou na allnighterech, jinak spolu ale moc kontakty neudržují?

Česká northernsoulová komunita je momentálně na velmi dobré úrovni. Dvakrát až třikrát do roka se v Praze pořádají allnightery, kam jezdí partičky ze Švédska, Rakouska i Anglie. Každý měsíc pak probíhají northernsoulové workshopy v Klubu Buben v centru Prahy, kde se konají i tématické večery.

Co láká na northern soulu tebe osobně?

Jednoznačně tempo hudby, taková ta preciznost a spousta nahrávek, kterých není nikdy dost. Ve své době byl northern soul hodně velká věc. Existují interpreti, kteří vydali pouze jeden nebo maximálně pár singlů a a už o nich nikdo nikdy neslyšel. Některé skladby vylétly hned, jiné zapadly a musely si počkat, až je po letech zas někdo objevil.

Kde sháníš desky?

V České republice je to dost složité. Zrovna v Praze se sice nějaký pěkný sedmipalec sem tam najít dá, nebývá to ale nic zásadního. Spíš se snažím shánět desky na různých vinylových burzách, na koncertech, festivalech nebo od kamarádů. Co se týče nákupů ale zdaleka převládá internet, což mě mrzí.

Rozhodně to není levní záležitost. Původní singl z doby před několika desátkami let se pohybuje v řádu stovek až tisíců korun. Méně známé nahrávky tolik nestojí, jednou za čas je ale povinnost koupit si nějaký ten raritní originální kus.

Co tě čeká v nejbližší době, případně dál v budoucnu?

V sobotu 3. září se v pražském klubu Royal koná už třináctý pražský allnighter. Osobně na něm hrát nebudu, vystoupí tam ale dva zahraniční djové a tradiční domácí trojice Mr. Cat, Buqi a Path.

Za zmínku stojí i třetí mejdan Ska vs. Northern soul v Paláci Akropolis. Ten se koná 21. října a na dvou průchozích stageích tu vystoupí djs ze Slovenska, z Německa a přijede i jedna djka z UK.

Kromě toho doporučuju sledovat webové stránky Klubu Buben a facebookový profil Prague Allnighter, kde se dozvíte poslední novinky z oblasti northern soulu u nás.



Zkuste taky:

Little Beat Different
Karel Veselý
Lukáš Grygar

Podcast ve formátu mp3 si můžete stáhnout zde.

DJ Vítek na SoundCloudu: https://soundcloud.com/v-tek-karban
Skins 1905 na Facebooku: https://www.facebook.com/Djsskins1905

Komentáře
Nenalezeny žádné komentáře
line

na xplaylistu najdete

line

124448 alb

26878 kapel

13345 komentářů

4191 recenzí

13302 uživatelů

Recenze

line

Dream Talk 90 %

Still Corners - Dream Talk

Still Corners na své šesté řadovce se snovou tematikou. Sny jsou zajímavým fenoménem, který nám mnohdy dokáže pořádně zamávat s...

All Quiet on the Eastern Esplanade 80 %

The Libertines - All Quiet on the Eastern Esplanade

Dohromady se dali už v roce 1997 a je trochu zázrak, že to The Libertines pořád táhnou dál. Dohertyho drogové eskapády a konflikty s...

TOMODACHI 50 %

Mirai - TOMODACHI

"Dopis" naznačoval, že Mirai sice hledají jiný zvuk, rozhodně se ale neodpoutali od pohnutek plodit skladby, které budou komerčně...

Heaven :x: Hell 70 %

Sum 41 - Heaven :x: Hell

Ačkoliv Sum 41 nastřádali nepřeberné množství hitů, žádné z jejich alb není bezchybné a napěchované silným materiálem po celou dobu...

Act II: Cowboy Carter 80 %

Beyoncé - Act II: Cowboy Carter

"Lemonade" z roku 2016 ukázala, že s Beyoncé si není radno zahrávat. Na multižánrové album tehdy umístila mimo jiné countryovou píseň...

Evolution 80 %

Sheryl Crow - Evolution

V roce 2019 vydaná "Threads" měla být poslední dlouhohrající kolekcí Sheryl Crow. Sbírku duetů, předělávek a spoluprací s muzikanty...

line
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace