Psát o hudbě Daniela Salontaye je jako popisovat lásku na první pohled. Jen těžko hledáte slova vysvětlení. Ať už vítězí jazzová rafinovanost, lo-fi folkové hrátky, kuňkání žab nebo vrnění spokojené kočičky, pokaždé triumfuje. Jeho jazzové kořeny jsou prostě pořád znát - ovšem v jeho sedmičce, respektive rovnou devítce tipů, se zrcadlí i ledacos jiného. Ani tam nepřehlédnete Danovo široké, laskavé srdce, patrné i za hranicemi Longital, které tvoří se svou nerozlučnou partnerkou Šinou. Mluví o síle zdánlivě obyčejných věcí kolem nás a sází na dění a teď. Na jeho tipy se můžete spolehnout.

COLLEGIUM MUSICUM - Konvergencie
Predstavte si že máte trinásť rokov, začínate sa zaujímať o muziku a vylovíte tento podivno-úchvatný dvojalbum z rodičovskej diskotéky. Svet už nezostane ten istý, a v očiach spolužiakov ste navždy čudák, dnes by sa to mohlo nazvať hipster... Nedávno som si to celé znovu zbehol a závisťou zbledol - nadčasový (dvoj)album.

DEŽO URSINY - Pevnina detstva
Niektoré albumy vyžadujú trpezlivosť a prácu. Trvá dlho ich vstrebať, no potom poskytujú nekonečné odmeny. Z tohoto albumu čerpám bez toho, že by som si to častokrát uvedomoval. Dvaja páni čo postavili pesničky v slovenčine do úplne nového svetla.

KEITH JARRETT - My Song
Tento album má pre mňa čaro Exupéryho Malého Princa. A to je všetko.

JONI MITCHELL - Blue
Mohol to byť to byť kľudne aj iný z jej albumov: Hejira, Mingus alebo Shadows and Light. Ale tento bol môj prvý a za nič na svete by som ho nevymenil.

PETER GABRIEL - So
Album predstihol dvoch ďalších kandidátov (Paul Simon - Graceland a Tom Waits - Mule Variations). A predstihol aj svoju dobu. Dodnes svieži zvuk a Gabriel v úlohe vizionára. Až neskôr sa záhada nadčasovosti rozlúštila: produkoval to Daniel Lanois, čo položil tie svoje vejárovité prsty na mixpult aj pre vavrínmi ovenčené albumy U2, Boba Dylana, Neila Younga a ďalších. Pozor naňho!

ANOUAR BRAHEM - Le Voyage Du Sahar
Arabská lutna oud, piano a akordeón. Viete si to predstaviť? V poslednom desaťročí môj najpočúvanejší album. Horúci kandidát na soundtrack pre život Robinsona Crusoe.

JOHN MCLAUGHLIN - Electric Guitarist
Po akustickom období s formáciou Shakti sa môj gitarový guru vrátil ku elektrike a natočil abum s výkvetom muzikantov z tzv. jazzrocku. Ak by to neurobil, tak na tomto mieste by sa skvel Bill Frisell s jeho albumom inštrumentálnych pesničiek Have a Little Faith.

...
Viem že to má byť len sedem albumov, ale moje šťastné životné číslo je 9, sedmička je neukončená a rád veci dokončujem. Preto by som dal ako kontrast ku nadčasovým overeným albumom do Vašej pozornosti ešte dve novinky:

THE PUNCH BROTHERS - Who's Feeling Young Now?
New-grass alebo takto by zneli Radiohead keby hrali bluegrass. Dych berúce, úchvatné a riadne našlapané.

ANE BRUN - It All Starts with One
... všetko sa začína jedným ...