Moimir Papalescu patří k největším ikonám české elektronické hudby: namátkou vzpomeňme jeho The Nihilists, Magnetik, Vanessu, The Stylists nebo zaoceánský cyber band Die alten Maschinen s Geraldem Casale z legendárních Devo. V roce 2012 Moimir Papalescu pracuje na albu Vaudeville Bruna Ferrariho a po 22 letech vydávání alb chystá první sólovou desku. Jaká jsou alba, kterých si doopravdy váží? "Mám rád mnoho ze současné hudby, ale raději jsem zůstal u toho, co je mi opravdu nejbližší a lety prověřené. Moje kořeny jsou v 70. a 80. letech a je to zkrátka znát," říká.

KRAFTWERK - The Man-Machine
Album, které mne dokonale fascinovalo nejen svým futuristickým zvukem, ale i koncepcí.  Měl jsem možnost ho slyšet v témže roce, kdy vyšlo a doslova naruby převrátilo moje dosavadní vnímání hudby. Robotický koncept Kraftwerk ovlivnil stovky dalších hudebníků po celém světě.  Za všechny například i další moje oblíbence - Gary Numana, OMD nebo v pozdější době Coil, Adult, Dopplereffekt. Díky Man-Machine jsem všechny nastřádané peníze utratil za první syntezátor a od výtvarného umění někdy ve 14 zběhl k muzice.

DEVO - Freedom of Choice
Když Devo, bezesporu jedna z nejvíce inovativních new wave kapel, vydali tohle album, které jsme tehdy díky dotaženému konceptu de-evoluce doslova hltali, nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že s jedním z dvojice hlavních protagonistů této de facto první anti-artrockové kapely budu o mnoho let později dělat společné album. I když - nebýt toho, stejně by hity jako Whip It nebo Girl U Want patřily mezi moje nejoblíbenější.

TALKING HEADS - Remain in Light
Tohle album je geniální kombinací punku  a ethno rytmů. Originální sound, který měl na svědomí Brian Eno hodně ovlivnil tehdejší hudební scénu. Připočteme-li k tomu provokativní texty, nebo spíše verše Davida Byrnea, „Zůstaň ve světle“ se tak stalo v mnohém ohledu jednou z nejvlivnějších desek, na kterou dodnes přísahá řada hudebníků.

MILES DAVIS - On the Corner
Podle mého soudu jedna z nejodvážnějších jazzových desek, které kdy byly natočeny. Kovově zkreslené kytary, drtivý zvuk místy až pěti bicích souprav najednou spolu s primitivní hypnotickou basovou linkou a geniální Davisovou trubkou, doslova ustřelenou až někam do kosmu. On The Conner je jedno velké „Fuck Off!“ - konfrontační jazzová dekonstrukce, která nechává povstat novému, avantgardnímu stylu hraní a hlavně nahrávání.

HAROLD BUDD / BRIAN ENO - The Pearl
Perla je symbolem krásy a čistoty, stejně jako toto mistrovské  album. Perlou Eno společně  se skladatelem Haroldem Buddem a producentem Danielem Lanoisem podle mě nastavili tu nejvyšší laťku ve sféře ambientní hudby.

CZESLAW NIEMEN - Katharsis
Sugestivní a místy nezvykle temná sci-fi deska od skladatele, hudebníka a zpěváka, který byl jednou z nejoriginálnějších osobností tehdejší doby. Jedna z mála „socialistických“ desek, která má zvukově i obsahově co říci i dnes.

DEŽO URSINY - Pevnina detstva
Kouzelné album plné nádherných zvukových barev a poezie. Deska, kterou mi činí radost poslouchat téměř kdykoli, nejen když "Den tiše začíná..."