XPLAYMIX: Lowmoe

Jaro bývá tradičně obdobím zvýšené muzikantské aktivity. Release stíhá release a jeden má co dělat, aby si udržel alespoň základní orientaci v dění na scénách, které ho zajímají. O slovo se přitom hlásí jak zavedená jména, tak i nově vzniklé projekty. Lowmoe je pak zcela zvláštním případem - ani stálice, ale ani úplný nováček.

Jde o alias Štěpána Kopečného, který si v uplynulých dvou letech vybudoval relativně slušné, byť dosahem omezené, renomé se svým projektem Creaticity. V jeho rámci se Kopečný věnoval hudbě na pomezí downtempa a alternativního hip-hopu, tedy žánrů, které u nás nemají příliš velké autorské zastoupení.

Velkou roli hrála u Creaticity vizualita - ať už v podobě projekcí na koncertech nebo videoklipů k některým skladbám. Ne nadarmo dával Kopečný svým profilům na různých webových stránkách název creaticitypictures. K vizualitě má ostatně blízko i obor filmová a televizní studia, který Kopečný druhým rokem studuje v Glasgow.

K elektronické hudbě autorsky přičichl v roce 2011, kdy vzniklo duo Deep End, které Kopečný tvořil se zpěvačkou Janou Ševčíkovou. Poslední dva roky funguje především sólově. Výjimkou jsou občasné vokální hostovačky v jeho skladbách a také členství v alternativně hiphopové dvojici Sekvoye.

Ve svém aktuálním projektu Lowmoe navazuje Kopečný plynule na tvorbu Creaticity, zároveň ale hodlá dělat řadu věcí jinak. Dosud byly hlavními kanály, kterými se jeho hudba dostávala na veřejnost, účty na SoundCloudu a YouTube. Chystané EP Lowmoe s názvem Authentique ale poprvé vyjde i na CD.

Křest EP se odehraje v pátek 14. 4. v opavském Music Clubu 13. Při té příležitosti namíchal Kopečný podcast, ve kterém se downtempové a hiphopové vlivy mísí se sklabami z oblasti indie popu, leftfield elektroniky a dokonce houseu. Více v následujícím rozhovoru:

Představ nám blíž svůj podcast. Proč zní zrovna tam, jak zní?

Vybral jsem interprety, kteří mě za posledních pár let nejvíce inspirovali. Jsou tam mé oblíbené odnože elektroniky jako downtempo, hip hop či elektro pop. Spojovacím prvkem většiny skladeb jsou podmanivé vokály a melodičnost. Obdivuju i propracovanou vizuální stránku těchto projektů; jmenovitě třeba stage desing Purity Ring nebo klip ke skladbě Father od polského elektro dua Rysy.

Dosud ses prezentovat jen ojedinělými tracky na SoundCloudu. Teď ti vychází debutové EP Authentique. Jaké bude?

Bude creepy, dreamy, downtempové a příběhové. Kromě digitálních formátů bude k dispozici i na CD. Na coveru pracuju s fotografkou Karlou Schön a grafičkou Barborou Procingerovou. Všechny skladby ale samozřejmě najdete i na SoundCloudu a YouTube.

Zaujalo mě, jak vážně si věci okolo vydání EP pojal. V jednom rozhovoru jsem se dočetl, že jsi studoval, jak na EP co nejvíc upozornit. Taky sis nechal udělal promofotky, což je něco, co u nás dost lidí zanedbává. Je to všechno součást nějaké dlouhodobější strategie? Je EP jenom začátek něčeho většího?

Určitě, s EP mám velké plány. Rád bych, aby se dostalo do co nejširšího povědomí. Upozornit by na něj měl i krátký film, na kterém budu pracovat s talentovanou fotografkou Wlastou Laurou.

Co tě vedlo k tomu, změnit si přezdívku z Creaticity na Lowmoe?

Creaticity vzniklo jako něco úplně jiného. Primárně šlo o kombinaci hudby, fotek a videoartu. Bylo to pěkný, trochu naivní... Lowmoe mě baví. Zvukem mi připomíná slow-motion party v barevné kouřové cloně. Tak to mám rád.

Momentálně studuješ ve skotském Glasgow. Posunul tě nějak tamní pobyt po stránce hudební tvorby?

Glasgow je inspirativní místo plné úžasných venues, kde se dají objevit super kapely. Koncertovat jsem tam zatím moc nestihl. Je trošku problém přesunout všechen gear a tahat ho tam a zpět na koncerty v Česku. Od září mám ale v plánu víc se ve Skotsku hudebně seberealizovat.

Když je řeč o gearu, jaké vybavení při koncertech používáš?

Sampler Ronald SP-404 SX, pedálové efekty, kontrollery Kaossilator Pro a Kaoss Pad, efektový procesor, notebook a Akai APC 40. Ze synťáků je to Arturia Microbrute a příležitostně Korg MS-20.

Jaké české DJe, kapely nebo projekty bys doporučil k poslechu a proč?

Pokud jako domácí bereme i slovenskou scénu, tak určitě Fallgrapp, nové album je párádní. Moc mě baví The High Corporation nebo Ghost Of You. Prago je klasika.



Tracklist:

Flume: Space Cadet (Transgressive Records/Future Classic)
xxyyxx: DMT (Relief In Abstract Records)
Purity Ring: Shuck (Last Gang Records/4AD)
HVOB: Ocean Bed (Stil Vor Talent)
Jamie xx: Girl (Young Turks)
Clams Casino: All I Need (vlastní náklad)
Bonobo: The Keeper (Banks Remix) (Ninja Tune)
Purity Ring: Stranger Than Earth (Last Gang Records/4AD)
London Grammar: Sights (Until The Ribbon Breaks Re-Imagination) (SoundCloud rip)
RYSY: Father (You Know Me Records)
Crystal Castles: Kerosene (Last Gang Records/Fiction/Lies)
Fallgrapp: Z tvojich pier (GERGAZ)

Zkuste taky:

Vessels
Bulp
Noisy Pots

Foto © Wlasta Laura

Podcast ve formátu mp3 si můžete stáhnout zde.

Lowmoe na Facebooku: https://www.facebook.com/listentolowmoe
Lowmoe na SoundCloudu: https://soundcloud.com/lowmoe

Komentáře
Nenalezeny žádné komentáře
line

na xplaylistu najdete

line

124128 alb

26833 kapel

13322 komentářů

4178 recenzí

13401 uživatelů

Recenze

line

Everything I Thought It Was 80 %

Justin Timberlake - Everything I Thought It Was

Timbalandem a tak trochu i Nelly Furtado ovládl hitparády s úplně novým pojetím populární hudby, jakou jsme před vydáním jeho druhého...

Glasgow Eyes 70 %

The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes

The Jesus And Mary Chain vryla publiku do paměti debutem "Psychocandy"? Rok se ale s rokem sešel, respektive téměř se třemi dekádami, a tihle...

Las Mujeres Ya No Lloran 70 %

Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran

V našich středoevropských končinách se může zdát, že jméno kolumbijské divy už netáhne tolik jako na začátku milénia, opak je však...

Black Friday 70 %

Tom Odell - Black Friday

Již koncem minulého roku začal britský songwritter odhalovat jednotlivé singly a informace o plánované nahrávce. Postupně fanouškům poslal...

1 2 3 4 80 %

Modern English - 1 2 3 4

Modern English dokázali zůstat jednou z nejlepších a nejkultovnějších skupin, které Británie kdy vyprodukovala. A těmi důvody jsou...

Deeper Well 70 %

Kacey Musgraves - Deeper Well

Kacey Musgraves už dávno není jen countryovou hvězdou. Ačkoliv z tohoto žánru stále čerpá, zpěvačka tento dost konzervativní styl...

line
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace