EYOLF DALE TRIO (Norsko)


HUDEBNÍ NOSIČE


10.08.2022 19:30  |  Atrium


Eyolf Dale Trio (Norsko)

Eyolf Dale - klavír / Per Zanussi – kontrabas / Audun Kleive – bicí

Koncert je součástí koncertní série


Eyolf Dale přijede poprvé v triu, s bohatou lyrikou a půvabnými melodiemi

„Kdyby byl Chopin jazzový pianista, hrál by jako Dale,“ prohlašují o norském virtuózním hráči a skladateli. Jak dobře mu svědčí formát klavírního tria, ve kterém navíc vystupují hvězdy skandinávského jazzu Audun Kleive a Per Zanussi, se můžeme přesvědčit 10. srpna v Atriu na Žižkově.

Eyolf Dale (*5. března 1985, Skien, Norsko) se na svých předchozích deseti albech vyhýbal ustálenému formátu klavírního tria doslova jako čert kříži. Točil buď desky pro sólové piano, v dlouholetém duu Albatrosh se saxofonistou Andrém Rolighetenem nebo naopak v početných sestavách. Ať už s Trondheim Jazz Orchestra, nebo s vlastním oktetem nazvaným podle alba Wolf Valley. Teprve jedenáctým titulem Being (2020) se odvážil vstoupit do konkurencí tak hustě obydleného a prozkoumaného teritoria. Neprohloupil. Opět zní originálně.

„Souhra s mými hrdiny Audunem Kleivem a Perem Zanussim se přirozeně rozvinula v několika posledních letech během turné s Wolf Valley Octetem. Našel jsem v nich skutečně spolupracující trio, s tím správným temperamentem i hudebním uvědoměním, ideálním pro moje kompozice,“ vysvětluje Eyolf, že triová sestava vznikla vlastně přirozenou cestou.

Hudbu z alba Being, která bude tvořit i základ pražského koncertu, považuje autor za „velmi osobní, odrážející zkušenosti z dětství i dospělosti, s prostorem pro hravost“. Právě proto vyzdvihuje naprosté porozumění se spoluhráči, bez kterého by realizace kompozic nebyla možná: „Audun a Per mají respekt k mým skladbám a zároveň do nich dokáží vnést vlastní tvořivost.“

Přístup bubeníka a basisty přitom jenom potvrzuje starou pravdu, že v jazzu se nehraje na žádné generační rozpory. Vždyť kapelník Eyolf je z tria nejmladší, přesto je svými legendárními sidemany podporován a ctěn díky talentu. Na komunikaci se nijak negativně neodráží, že se každý z hráčů narodil v jiném desetiletí. Akorát zkušenosti tria jako celku jsou tím bohatší.

Bubeník Audun Kleive (*20. října 1961 ve Skienu, stejném městě jako Eyolf) má na kontě více než dvě stovky alb. Jako leader debutoval v roce 1993 albem Music For Men And Machines, na které navázal dalšími profilovými tituly. Tehdy už měl ale dávno pověst stálice norského jazzu, kterou si začal budovat coby člen jazzrockových kapel Lotus (1981-83) a Oslo 13 (1981-84) či spoluhráč významných osobností jako jsou Terje Rypdal, Nils Petter Molvaer, Jon Balke, Arve Henriksen, nu-jazzový průkopník Bugge Wesseltoft nebo britský zpěvák David Sylvian.

Kontrabasista Per Zanussi (*31. ledna 1977, Oslo) je znám vlastním projektem Zanussi Five, kde ho doprovázely i takové veličiny jako perkusista Per Oddvar Johansen či saxofonista Eirik Hegdal. Jako spoluhráče si ho zvali Hamid Drake, Bugge Wesseltoft nebo Jon Eberson.

https://www.youtube.com/watch?v=4RcRNIJfZqU

https://eyolfdale.bandcamp.com/album/being

vstupenky

 


PARTNEŘI

logo - Magistrát hlavního města Prahy
logo - Ministerstvo kultury ČR
logo - Městská část Prahy 2
logo - Městská část Prahy 1
logo - Městská část Prahy 4
logo - Městská část Prahy 11
logo - Městská část Prahy 5
logo - Městská část Prahy 6
logo - Raiffeisen Leasing
logo - Art District Prague 7
logo - Městská část Prahy 3

Loading…