XPLAYMIX: Golden Cat

Kurátorování podcastové série obnáší neustálé žonglování s míčky, které představují termíny vydání jednotlivých dílů. Někdy máte co dělat, abyste všechny míčky udrželi ve vzduchu, jindy vám zase nějaký ten míček přes všechnu snahu spadne. To se stalo zhruba před týdnem, kdy nám vybouchl předem domluvený autor podcastu.

Promptně jsme sice sehnali adekvátní náhradu, příprava doprovodného textu se ale trochu protáhla, takže se s novým podcastem setkáváte výjimečně až v úterý. A ještě jedna nepravidelnost se k jeho vydání váže: autor podcastu ho měl hotový už ve chvíli, kdy jsme jej s nabídkou přispět do naší série oslovili. Inu - štěstí v neštěstí!

Autorem mixu, který vám dnes nabízíme, je Dan Merta. Ten tvoří spolu s Vaškem Janoutem a Patrikem Gudevem kapelu Golden Cat, která je poměrně čerstvým přírůstkem na tuzemské taneční scéně. Všichni tři členové pochází z Prahy, kde se potkali před čtyřmi lety díky akcím zaměřeným na dubstep. Dva roky nazpět pak založili Golden Cat coby platformu pro své hudební pokusy, které kombinují hru na živé nástroje s taneční elektronickou hudbou.

Pokus o definici toho, co vlastně kapela hraje, se podobá chůzi minovým polem. Nejlépe vyváznete s tvrzením, že si Golden Cat půjčují tu z techna, tu z houseu a tu třeba z elektra. Záliba ve „velkých“ melodiích je občas zavede k hranicím EDM, naštěstí ale jen k prvním cedulkám „Pozor - státní hranice!“, které za komunismu lemovaly velkoryse předsunuté hraniční pásmo.

Koncertě Golden Cat debutovali v létě 2014, kdy si kromě akce Summer Warm Up zahráli i na festivalu Let It Roll. Na podzim téhož roku předskakovali v Roxy norskému producentovi jménem Kygo, hlavně ale pustili do světa první ukázku své vlastní tvorby v podobě EP Tac Nedlog. Následovala další šňůra koncertů a djských vystoupení, která měla svůj dosavadní vrchol loni v prosinci, kdy kapela zahrála coby support pražského koncertu Francouze Dangera.


Zdá se, že mají Golden Cat slušně našlápnuto. Začátkem března chtějí vyrukovat s novým EP, které jejich tvorbu představí z údajně trochu temnější stránky. Do té doby je možné navštívit některé z akcí, které mají vystoupení Golden Cat ve svém programu. V pátek 19. 2. to bude například Winter Arena Afterparty v pražském klubu Chapeau Rouge. Akce se koná zhruba týden po skončení velké party Winter Arena v Peci pod Sněžkou, kde Golden Cat rovněž vystoupili.

Mertův podcast představuje djskou stránku trojice, která je tvrdší než více poslechová a celkově jemnější koncertní podoba. Tracklist prozrazuje Mertovu zálibu v melodickém tech-houseu, jehož flow jen výjimečně naruší pravověrnější techno. Vše je smícháno se zručností mnohem zkušenějších borců, žádné rušivé švy se tu prakticky nevyskytují. Více už v rozhovoru, který jsme tentokrát pojali především jako představení kapely:

Představte nám svůj podcast! Proč zní zrovna tak, jak zní?

Je třeba říct, že podcast nahrával pouze jeden člen Golden Cat, takže je to spíše jeho pohled na selekci hudby. Jde o směs tech-housu a melodického techna, což je ideální kombinace pro domácí poslech, je tu ale i přesah k taneční elektronice. Pro každého dle libosti!

Při vašich vystoupeních kombinujete elektroniku a živé nástroje. Měli jste to tak od začátku nebo to přišlo až postupně?

Ano, Golden Cat jsme od začátku brali jako projekt, kde se bude mísit živé hraní s elektronicou. Postupně jsme se pak dostali i k DJ setům, protože ne vždy je možnost vystoupit s celým live setupem. Nutno podotknout, že live vystoupení je více poslechové a celkově jemněší než DJ sety, kde hrajeme více tvrdě.

Fungujete teprve dva roky. Co považujete za největší úspěchy, kterých jste zatím dosáhli?

Určitě je to navázání spolupráce s lidmi kolem Colours of Ostrava, kteří nás na podzim 2015 pozvali do pražské Roxy a spolupráce snad bude pokračovat dále. Učitě se hodně snažíme dbát na vlastní produkci. Naše šedesátiminutové live vystoupení se skládá pouze z naší vlastní hudby, což je pro nás velmi důležité.

Jaké máte naopak sny? Kde se jako Golden Cat vidíte za 5, za 10 let?

Kde se vidíme? Rádi bychom každý rok vydali jedno povedené album a časem vycestovali s naším projektem do zahraničí.

Co dalšího vás letos, případně dál v budoucnu čeká?

Momentálně se soustředíme na vydání druhého EP a s ním související natáčení klipu. Stále se snažíme pilovat naše živé vystoupování, najít ideální live setup a stále ho rozšiřovat.


Tracklist:

Pan-Pot: Sleepless (Stephan Bodzin Remix) (Second State Audio)
Night Talk: Gamma (AYM)
Alix Alvarez: Fayall (These Days)
Pleasurekraft: All Bite, No Bark (Octopus Recordings)
Maceo Plex: Solar Detroit (Ellum Audio)
DJ Boris: Can You Hear Me (Enrico Sangiuliano Remix) (Alleanza)
PQM: You Are Sleeping (Matador Remix) (Yoshitoshi Recordings)
Maceo Plex: Conjure Dreams (Drumcode)
Pan-Pot: Your Attention (Nicole Moudaber Remix) (Second State Audio)
Mark Reeve: Run Back (Drumcode)
Oliver Koletzki: Iyéwaye (Hatzler Remix) (Stil Vor Talent)
Pan-Pot: Riot (Carl Cox Remix) (Second State Audio)
Liu Bei: Atlas World (Solomun's Day Remix) (2Diy4)
Pan-Pot: Fugitives (Joseph Capriati Remix) (Second State Audio)
Stephan Bodzin: Powers Of Ten (Maceo Plex & Shall Ocin Remix) (Herzblut Recordings)

Podcast ve formátu mp3 si můžete stáhnout zde.

Golden Cat na Facebooku: https://www.facebook.com/goldencatcz
Golden Cat na SoundCloudu: https://soundcloud.com/golden-cat-3

Komentáře
Nenalezeny žádné komentáře
line

na xplaylistu najdete

line

124446 alb

26878 kapel

13345 komentářů

4191 recenzí

13302 uživatelů

Recenze

line

Dream Talk 90 %

Still Corners - Dream Talk

Still Corners na své šesté řadovce se snovou tematikou. Sny jsou zajímavým fenoménem, který nám mnohdy dokáže pořádně zamávat s...

All Quiet on the Eastern Esplanade 80 %

The Libertines - All Quiet on the Eastern Esplanade

Dohromady se dali už v roce 1997 a je trochu zázrak, že to The Libertines pořád táhnou dál. Dohertyho drogové eskapády a konflikty s...

TOMODACHI 50 %

Mirai - TOMODACHI

"Dopis" naznačoval, že Mirai sice hledají jiný zvuk, rozhodně se ale neodpoutali od pohnutek plodit skladby, které budou komerčně...

Heaven :x: Hell 70 %

Sum 41 - Heaven :x: Hell

Ačkoliv Sum 41 nastřádali nepřeberné množství hitů, žádné z jejich alb není bezchybné a napěchované silným materiálem po celou dobu...

Act II: Cowboy Carter 80 %

Beyoncé - Act II: Cowboy Carter

"Lemonade" z roku 2016 ukázala, že s Beyoncé si není radno zahrávat. Na multižánrové album tehdy umístila mimo jiné countryovou píseň...

Evolution 80 %

Sheryl Crow - Evolution

V roce 2019 vydaná "Threads" měla být poslední dlouhohrající kolekcí Sheryl Crow. Sbírku duetů, předělávek a spoluprací s muzikanty...

line
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace