XPLAYMIX: Phon.o × 50 Weapons

Neil Young kdysi napsal, že je lepší shořet než vyhasnout (v originálu „it's better to burn out than to fade away“). Později se tahle slova z textu písně Hey Hey, My My (Into the Black) stala slavná, když je ve svém dopisu na rozloučenou ocitoval Kurt Cobain, ale to sem nepatří. Tenhle článek není o grungeových hudebnících se sebevražednými sklony, nýbrž o schopnosti opustit výsluní, dokud je člověk na vrcholu sil. Třeba tak, jak to nyní předvádí berlínský label 50 Weapons, který před časem oznámil ukončení své činnosti ke konci letošního roku.

Pravdou je, že pro zasvěcené nešlo o až takové překvapení. Dvojice Modeselektor, která label v roce 2005 založila coby klubovější odnož svého hlavního vydavatelství Monkeytown, se od začátku cílem ukončit existenci 50 Weapons po vydání padesáti releasů nijak netajila. Otázkou tedy spíš bylo, kdy se tak stane a zda svůj slib dokáží Gernot Bronsert a Sebastian Szary dodržet. Definitivní tečku za těmito spekulacemi udělalo až video, které se letos v červenci objevilo na sociálních sítích labelu 50 Weapons.


Všeobecný smutek, který mezi příznivci taneční elektroniky rozhodnutí zprovodit label ze světa vyvolalo, má jednoduché vysvětlení: Bronsertovi se Szarym se pečlivou dramaturgií a kvalitní prací na poli A & R povedlo vypiplat jedno z nejlepších vydavatelství zaměřených na současnou klubovou elektronickou hudbu. K jeho kmenovým autorům patřili například Cosmin TRG, Shed, Addison Groove, Benjamin Damage či Phon.o. Ačkoli tu primárně vycházela hudba, pro jejíž vznik byla důležitá funkčnost v DJských setech, nevyhýbali se majitelé labelu ani experimentálnějším releasům, jak dokazují zde vydané desky projektů jako Anstam či Bambounou.

Ze scény odchází 50 Weapons ve velkém stylu. Počínaje 9. říjnem tu začne vycházet série deseti singlů, na kterých se týden co týden budou s labelem loučit vždy dva autoři najednou. Těsně před vánocemi pak sérii uzavře příspěvek samotných Modeselektor. Kromě toho vyjde všech jedenáct singlů s náhrobním kamenem na obalu ve speciálním sběratelském boxu, jehož součástí bude i pamětní USB karta s digitálními verzemi všech skladeb obsažených v boxu.

Jedním z těch, kdo nebude na oné pohřební kompilaci chybět, je Carsten Aermes známější jako Phon.o. Na 50 Weapons vydal v roce 2012 své třetí a nejlepší album Black Boulder, na kterém se mu úspěšně podařilo zkřížit berlínskou verzi techna s ozvuky britské bass music. Kromě toho tu od roku 2011 vydal pětici singlů a jeden split-release s projektem Anstam. Další splitko, tentokrát s Paulou Temple, mu na 50 Weapons vyjde 16. října a půjde o jeho vůbec poslední příspěvek do katalogu labelu. Ideální příležitost představit vám Aermese prostřednictvím mixu, který pro nás připravil během zářijového turné po Asii a Blízkém východě. Krátce před tím mu vyšlo třískladbové EP Velvet Rag na labelu BPitch Control, které doprovází úžasný animovaný klip ke skladbě Soag od gruzínského studia DG Recreation.


A propos, součástí Aermesova podcastu je i několik dosud nevydaných tracků včetně dvou, které se chystají k vydání na 50 Weapons. Více už v následujícím rozhovoru:

Představ nám svůj podcast! Proč zní zrovna tak, jak zní?

Tahle otázka je vždycky ošemetná. Vždycky, když připravuju nějaký mix doma nebo na cestách, zkouším si představit, že jsem někde v klubu, kde je dobrý zvuk a dobrá atmosféra. Někdy to bývá těžké, protože v reálu ta atmosféra nikdy není stejná, jako když jste v klubu. V tomhle případě jsem prostě začal hrát, skladby vybíral podle nálady a dokončil jsem mix na jeden zátah.

Podcast vychází jako předzvěst tvého vůbec posledního releasu na labelu 50 Weapons. Co pro tebe znamenalo, že jsi mohl být součástí jeho krátké historie?

Moct tady vydávat bylo a je velkým potěšením. Na svoje desky, které tu vyšly, jsem dostal spoustu skvělých ohlasů. Taky jsem rád za tu spoustu zážitků, které se vážou k lidem kolem toho labelu.

Předpokládám, že jsi podcast dával dohromady v Abletonu nebo nějakém jiném hudebním softwaru. Řada DJů tenhle přístup neuznává a prosazuje tradiční mixování z vinylů. Jak se k téhle problematice stavíš?

Víc než dvanáct let jsem mixoval z vinylů, před sedmi lety jsem ale začal využívat výhod digitálního míchání desek. Mám to hodně rád, protože mi to umožňuje míchat skladby jakýchkoli žánrů a temp. Dává mi to svobodu. Ti, kdo si na tenhle přístup stěžují, protože je v mixovacím softwaru snadné jedním kliknutím srovnat desky, vůbec nechápou, co vlastně dobrý mix znamená. Není to o technických dovednostech, ale o schopnosti odvyprávět pomocí výběru a řazení desek nějaký příběh. Nic víc...

Před pár dny jsi absolvoval krátké turné po Asii a Blízkém východě. Měl jsi možnost seznámit se s tím, jak vypadá klubová scéna na místech, kde jsi hrál?

Ve všech těch zemích (šlo o Spojené arabské emiráty, Malajsii, Jižní Koreu a Indonésii - pozn. aut.) je scéna trochu jiná, všechny ale mají něco společného. Jsou to hodně mladé scény bez velkých zkušeností, nechybí jim ale nadšení a chuť zkoušet nové věci. Promotéři se musí hodně snažit, když chtějí přivézt někoho z tanečního undergroundu. Ve všech tamních velkých klubech totiž frčí ta příšerná EDM. Naštěstí těch dobrých lidí přibývá a tím se scéna stává silnější a sebevědomější. Jsem rád, že jsem toho mohl být tak trochu součástí.

Co tě čeká ve zbytku roku, případně i dál v budoucnosti?

V říjnu vychází můj poslední singl v rámci závěrečné série na 50 Weapons. Půjde o splitko s úžasnou technodámou Paulou Temple. Pak mě čeká dokončení dalšího singlu s Born In Flamez, produkuju taky nějaké věci pro francouzského zpěváka jménem Velour Modular. Kromě toho pomalu vznikají zárodky nových skladeb. Letos by taky měly vyjít moje remixy pro lidi jako jsou Sender, Joy Wellboy anebo Cubenx.


Tracklist:

Throwing Snow - Shadower (Sneaker Social Club)
Huxley - Bellywedge (Hypercolour)
Mark Henning - Bang Bang (Swing Recordings)
Bjarki - I Wanna Go Bang (трип)
Phon.o - Bodycheck (Dark Club Version) (BPitch Control)
Kevin McPhee - TW (WNCL Recordings)
Sender aka Stefano Moretti - Out Of Earth (Phon.o Remix) (BaconAnDecks)
Caribou - Mars (Head High's Core Remix) (Jiaolong)
Phon.o - Tw33tz (50 Weapons, zatím nevydáno)
Head High - Megatrap (Mix Mix) (Power House)
The Organ Grinder - Trees & Sausages (Krankbrother)
FJAAK - Super Smash (50 Weapons, dosud nevydáno)
Fold - Dreamscape (Kassem Mosse remix) (Aus, dosud nevydáno)

Podcast ve formátu mp3 si můžete stáhnout zde.

Webové stránky 50 Weapons: http://50weapons.com
Webové stránky Phon.o: http://www.phon-o.com
Phon.o na Facebooku: https://www.facebook.com/phon.official
Phon.o na SoundCloudu: https://soundcloud.com/phon-o

Komentáře
Nenalezeny žádné komentáře
line

na xplaylistu najdete

line

124465 alb

26880 kapel

13348 komentářů

4191 recenzí

13302 uživatelů

Recenze

line

Dream Talk 90 %

Still Corners - Dream Talk

Still Corners na své šesté řadovce se snovou tematikou. Sny jsou zajímavým fenoménem, který nám mnohdy dokáže pořádně zamávat s...

All Quiet on the Eastern Esplanade 80 %

The Libertines - All Quiet on the Eastern Esplanade

Dohromady se dali už v roce 1997 a je trochu zázrak, že to The Libertines pořád táhnou dál. Dohertyho drogové eskapády a konflikty s...

TOMODACHI 50 %

Mirai - TOMODACHI

"Dopis" naznačoval, že Mirai sice hledají jiný zvuk, rozhodně se ale neodpoutali od pohnutek plodit skladby, které budou komerčně...

Heaven :x: Hell 70 %

Sum 41 - Heaven :x: Hell

Ačkoliv Sum 41 nastřádali nepřeberné množství hitů, žádné z jejich alb není bezchybné a napěchované silným materiálem po celou dobu...

Act II: Cowboy Carter 80 %

Beyoncé - Act II: Cowboy Carter

"Lemonade" z roku 2016 ukázala, že s Beyoncé si není radno zahrávat. Na multižánrové album tehdy umístila mimo jiné countryovou píseň...

Evolution 80 %

Sheryl Crow - Evolution

V roce 2019 vydaná "Threads" měla být poslední dlouhohrající kolekcí Sheryl Crow. Sbírku duetů, předělávek a spoluprací s muzikanty...

line
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace